Военна мина уби трите деца


Необезопасенастара военна мина с взривател е убила трите деца от социалния дом в Крумовград. Тя се задействала в събота към 14 ч и убила на място 15-годишния Дженгиз Джемал. Неговите съквартиранти Дженгиз Халми (13 г.) и Сунай Мухтар (16 г.) починаха в болница от раните си.

Трите деца мислели, че свързват с жици високоговорител към малка тонколона за музикалната уредба. Те взели взривателя от двора на парнаджията Хамди Али. Когато полицаите отишли да го арестуват, той извадил джобно ножче и се намушкал в корема.

“Има информация, че лице, което е било служител на военното поделение в Крумовград, е изнасяло противотанкови мини”, съобщи вътрешният министър Цветанов.

Необезопасена стара военна мина с взривател е убила трите деца от социалния дом в Крумовград, научи “Труд”. Бомбата се задействала в събота към 14 ч в стая № 8 на приюта и убила на място 15-годишния Дженгиз Джемал от кърджалийското село Соколин. А неговите съквартиранти Дженгиз Халми (13) от село Пелин и Сунай Мухтар (16) от с. Зиморница починаха в болницата от раните.

Трите деца мислели, че свързват с жици и телове високоговорител към малка тонколона за музикалната уредба, когато бомбата се задействала и разкъсала телата им. “Трагедията е голяма, работим денонощно. Шестима са в ареста за 72 часа, повдигнати са обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост”, обяви окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. Във вторник ще се преценява дали прокуратурата ще поиска от съда да им наложи постоянна мярка “задържане под стража”. А още в събота вечерта са били задържани директорът на дома Светослав Дайов, който се върна спешно от Бургас, двама възпитатели - мъж и жена, парнаджията на комплекса Хамди Али, синът му и негов приятел.

“Как е възможно да се внасят бомби в социална сграда, няма ли контрол?”, говореха по улиците на града, докато близките на загиналите се готвеха за погребения.

В събота преди обед трите момчета отишли в къщата на парнаджията Хамди в квартал “Изгрев” да прекопаят оранжерията в двора и да бъркат бетон за къщата. Момчетата се съгласили, понеже щял да им се разплати с дребна сума за сандвичи, кафе и кроасани. “Бедни са, родителите им не работят, а те са били като приятели на Хамди. И друг път ги е викал да помагат”, разказват негови познати.

По данни на разследването, тръгвайки, децата се разтършували из двора и бараката зад къщата. Съседи разказаха, че там от много време виждали да стоят стари сандъци за военни боеприпаси, вероятно пренесени от закрити близки поделения. Едно от децата забелязало предмет, който му заприличал на високоговорител за музикална уредба. “Хамди го дал като награда за добре свършена работа, вероятно не е знаел или забелязал, че е взривател”, коментираха полицаи.

Момчетата завили опасната находка с хартии и я занесли в общежитието. Оставили пакета на леглото. Като пристигнали, в стаята влязла Айше (17), сестра на Дженгиз Джемал. Момичето отишло да вземе мобилния телефон от брат си и видяло как той държи в ръката си малка тонколона за музикална уредба. “Пак ли ще свързваш жици, престани вече”, казала Айше и излязла.

Пет минути по-късно се чул оглушителен гръм. “Когато тя отишла, видяла разкъсаните тела. Изпаднала е в ужас, онемяла от страх. Всичко било потънало в кръв. По гърдите на Дженгиз имало пирони и телове”, плачеше вчера баща му Джемал. От ударната вълна железата изхвърчали, забили се в тавана и направили дупки.

Парнаджията Хамди искал да сложи край на живота си като разбрал за бомбата убиец. Той извадил джобно ножче и се намушкал в корема, когато полицаите отишли да го арестуват. При обиск в дома му са открити взривни материали от мини. “Части от тях са били внесени в социалния дом и са станали причина за взрива, отнел живота на момчетата”, бе категоричен прокурор Светлозар Лазаров.

0 коментара:


 

Blogger Template Sponsored by Top 10 Best Business Web Hosting Reviews